Втората вълна на пандемията от коронавируса е неизбежна, защото по-голямата част от населението няма имунитет срещу него. Това заяви представителят на Световната здравна организация в Русия Мелита Вуйнович, пише ТАСС.

„Това е абсолютно нов вирус и само малка част от населението има имунитет към него. Така че, докато не бъде създадена специална профилактика и ваксина, не можем да кажем, че сме способни да предотвратим втора вълна“, заяви тя.

Над 3 милиона и 200 хиляди са заразените с коронавирус в световен мащаб.

По думите й трябва да се използва опитът от първата вълна, за да не се допусне второ рязко разпространение на инфекцията.

„Очакваме здравната система и системата за санитарно-епидемиологичен надзор да могат да работят заедно, за да идентифицират малки огнища и да търсят контакти на заразени хора“, продължи Вуйнович.

Тя обърна особено внимание на необходимостта от ограничаване на контактите. Според нея, ако използвате тези знания, „честотата на заболеваемост може да се поддържа на ниско ниво, докато не стане ясно как се формира серологичният слой, имунитетът“.