Киргизстанските специални сили предприеха операция по задържането на бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев, който е обвиняван в корупция и който е в конфликт с новия държавен глава Сооронбай Жеенбеков, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Местни медии публикуваха кадри, на които се вижда как въоръжени и униформени членове на специалните сили започват операцията по задържането на Атамбаев в село Кош Таш край киргизстанската столица Бишкек.

По време на щурма на специалните сили са били ранени над 10 души. Те са основно привърженици на Атамбаев, събрали се около дома му. Според киргизстански медии в района имало 500 поддръжници на бившия президент. 

По време на специалната операция по задържането на Атамбаев не е било използвано бойно оръжие, уверява Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан. 

Местни медии обаче разпространяват кадри, на които се вижда мъж, ранен от куршум в крака, както и видеозаписи, на които се чуват стрелба и тътен от заглушителни гранати. 

Според поддръжници на Атамбаев специалните сили са атакували неговите привърженици, когато Атамбаев е излязъл от дома си да ги приветства.
Засега е трудно да се каже с точност какво се случва в дома на Атамбаев, защото специалните сили не допускат никого дотам, а от имота продължават да отекват изстрели, заяви представител на щаба му.

Вътрешното министерство на страната увери, че в самата столица обстановката е спокойна.

Алмазбек Атамбаев беше начело на Киргизстан до ноември 2017 г. В края на юни той беше обвинен в корупция. Заподозрян е в незаконно придобиване на земи и в освобождаването на член на мафиотски клан. Атамбаев твърди, че тези обвинения са политическа маневра на новия държавен глава, който е и негов противник.

В края на мандата си Атамбаев успя с цената на политически маневри да наложи кандидатурата на Жеенбеков за държавен глава, който по това време беше негово протеже. Но отношенията между двамата бързо се влошиха.

Агенцията допълва, че арестът на Атамбаев може да породи сериозни размирици в бившата съветска центалноазиатска република, разтърсена от две революции през 2005 г. и 2010 г.

Атамбаев е роден в северен Киргизстан, който е урбанизиран и относително проспериращ, докато настоящият президент Жеенбеков е от юга, който е беден, преобладаващо селски и в който живеят узбекски и таджикски малцинства.