Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова снощи Киргизстан да вземе мерки срещу групи, свързани с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за провалилия се опит за преврат през 2016 г., предаде Ройтерс.

В цяла Централна Азия от десетилетия съществува мрежа от училища и колежи, спонсорирани от намиращия се в САЩ духовник и негови последователи. След преврата от 2016 г. Анкара призова правителствата от региона да затворят тази мрежа, но не всички се отзоваха. Тогавашният киргизстански президент Алмазбек Атамбаев отказа да затвори училищата и просто преименува образователната мрежа.

Ердоган повдигна отново въпроса вчера на среща с новия киргизстански президент Сооронбай Жеенбеков. Турският президент подчерта, че мрежата на Гюлен е заплаха за сигурността.

"Не искаме нашият братски народ да се сблъска с подобни проблеми. Те могат да проникнат във вътрешното министерство, във военни структури, подобен преврат може да се случи и в Киргизстан", предупреди Ердоган.

Президентът на Киргизстан не прие изрично исканията на Ердоган, но заяви, че сега мрежата от учебни заведения е под контрола на правителството.

Съседен Казахстан също отказа да затвори спонсорираните от Гюлен училища, а само ги преименува, отбелязва Ройтерс.