По-голямата част от пожарите в Калифорния, които принудиха хиляди хора да се евакуират през последните седмици, са на над 70% овладени. Пожарът в Сонома - най-големият от настоящите пожари в Калифорния, е овладян 72%, а пожарът в Ривърсайд – 85%.

Единственият пожар, който остава силен, е близо до градовете Вентура и Окснард в околностите на Лос Анджелис. Според калифорнийските пожарникари той е овладян само 20%.

В края на миналата седмица силните ветрове допринесоха за разпространението на пожари в Калифорния и породиха нови. От петък метеорологичните условия вече са по-благоприятни за гасенето на стихията.

Междувременно Матю Макконъхи помогна да се доставят 1600 порции храна за борещите се с пожарите и хора в приютите в Южна Калифорния. Актьорът работи с екип от доброволци, за да осигури храна на 800 души в 20 пожарни станции в Калифорния, а 800 порции храна са били раздадени в приюти за бездомни.

49-годишната звезда призова в социалните медии местните жители да се включат в кампанията и да участват доброволно.

„Малко знаехме при планирането на това годишно събитие, че Калифорния, моят втори дом, отново ще бъде засегнат от опустошителни пожари. Да мога да осигуря храна на мъжете и жените, които са на първа линия, е чест за мен”, каза Макконъхи.