След повече от две години в Италия отпадна извънредното положение, наложено заради пандемията от COVID-19.

Облекчаването на мерките в Италия идва при ниво от 15% на позитивни тестове в последните две седмици и увеличаване на заболеваемостта.

Министерският съвет реши да спре карантината при контакт с положителен случай на COVID-19. От тази събота само заразените с вируса ще трябва да останат изолирани вкъщи, а тези, които са имали контакт, ще трябва да прилагат режима за самонаблюдение.

Вече няма да има разлика между ваксинирани и неваксинирани, както беше досега.

Зеленият сертификат отпада поетапно - от петък не се изисква за достъп до магазини и търговски обекти, административни сгради, фризьорски салони, пощи и банки, както и в обществения транспорт, където обаче маската ще продължи да бъде задължителна.

Връща се и пълния капацитет на стадиони и концертни зали. В училище децата ще продължат да носят маски до края на месеца и да се самоизолират при температура. Дистанционното обучение ще се прилага само за заразени  ученици.

Мерките засягат и възобновяването на туризма: влизането в Италия ще става с един от трите вида зелен сертификат, включително и след бърз антигенен тест, но се отменя задължението за представянето му при консумация в ресторанти и барове на открито, както и за хотели. Достъпът до музеи и изложби на закрито също е свободен.

„Премахването на ограниченията в Италия е прекрасна новина. Нашия сектор пострада много от пандемията, но сме щастливи, че отново можем да работим. Очакваме завръщането на туристите", коментира ресторантьорът Джани Канова.

Въпреки настояването на опозицията за отмяна на зеления сертификат в ресторантите на закрито преди Великден, той остава задължителен до 1 май, когато се очаква напълно да отпадне за закрити помещения.

Ваксинацията остава задължителна до края на годината за здравния персонал. Здравният министър Сперанца заяви в петък, че е изискал от Европа определяне на единен подход при поставянето на четвърта доза – мярка, която някои страни вече одобриха за определени категории. Последният етап, който осигурява "края" за всички ограничения е 15 юни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!