Десета поредна събота на протести на жълтите жилетки във Франция. Отново хиляди се включиха в шествията в Париж и в други градове.

Напрежение между силите на реда и протестиращи имаше в Париж. Точно два месеца след началото им, протестите вече видимо изглеждат различно. По-голямата част от шествията в страната са предварително декларирани в полицията. Вече са видими и специално подготвени хора в жълти жилетки, които канализират движението по улиците и успокояват напрежението сред по-радикално настроените.

Хиляди “жълти жилетки” се движат по улиците в Париж, Лион, Тулуза, Бордo, по предварително определени маршрути, което променя протестите. Избягва се хаотичното движение и непрекъснатите сблъсъци с полицията.
Недоволните продължават да настояват за референдум за гражданска инициатива. Имат и социални искания, които трудно могат да бъдат обединени.

През седмицата президентът Еманюел Макрон даде началото на национален дебат, който да формулира конкретни искания и да търси решения.

Националният дебат ще продължи до март. Ще продължат обаче и уличните протести.

За първи път в Париж се събраха и журналисти с лозунга „Да казваме истината", защото от началото на протестите вече десетки са случаите на насилие над журналисти.