Медийни и репортерски организации във Франция осъдиха насилието над журналисти от страна на някои от протестиращите от движението на „жълтите жилетки”, съобщи „Ройтерс”.

Една от медиите има намерение да съди нападателите на журналистка в Париж.

Репортерката е била повалена на земята от демонстранти.

В западния френски град Руан журналисти на телевизия Ел Се И също бяха атакувани от група протестиращи. Един от охранителите, придружаващи телевизионния екип, беше съборен на земята и удрян, а носът му счупен. Кадрите от побоя бяха разпространени от журналистите и споделени в социалните медии.

Няколко други телевизии, в това число Бе Еф Ем Те Ве и „Франс енфо” днес показаха кадри на репортери, които са били бутани или тормозени по време на протестите на "жълтите жилетки".

Генералният секретар на организацията "Репортери без граници" Кристоф Делоар призова властите да предприемат действия.

"Това е антидемократичен шантаж от хора, които смятат, че могат да бият журналисти, ако не са съгласни с начина на отразяване на събитията", каза той пред "Франс енфо".

Вътрешният министър Кристоф Кастанер каза в Туитър, че всеки, който атакува репортери, ще бъде изправен пред правосъдието.

"В нашата демокрация пресата е свободна. Нападането на журналисти е атака срещу правото за информиране", каза той.

В цяла Франция излязоха над 80 000 „жълти жилетки”. На места имаше напрежение – в Париж и Бурж органите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите. Във френския град Руан също имаше ескалация на напрежението.

В същия ден взрив в пекарна във френската столица отне живота на четирима. Инцидентът не беше свързан с митингите.

В началото на идната седмица президентът Еманюел Макрон ще обяви национален дебат, който трябва да търси решение на кризата с "жълтите жилетки".