Над 150 са вече задържаните на митинга на "жълтите жилетки" в Париж, най-много арести има пред Триумфалната арка на "Шанз Елизе", съобщи "Франствинфо". Полицията е използвала водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Митингът започна спокойно.

В ранния следобед към мирно протестиращите отново се присъединиха радикално настроени и напрежението рязко се покачи. Непосредствено до Триумфалната арка полицията беше принудена многократно да използва сълзотворен газ.

Около 8000 бяха демонстрантите във френската столица, обявиха от Министерството на вътрешните работи. 

Центърът на Париж бе блокиран. Мостовете на река Сена бяха затворени, а официални сгради като парламента и президентската резиденция бяха отцепени с полицейски заграждения.

Снимка: Reuters

Напрежение имаше и в Бурж. Там се чуха изстрели и беше използван сълзотворен газ заради хвърлени от протестиращите бомбички. Пожарникари потушиха запалила се кофа. По последни данни в митинга участват около 5000 души, съобщи Le Figaro.

Градът е известен като "центърът на Франция".

Около 84 000 са излезли на улицата да покажат недоволството си в страната днес. 

80 000 полицаи са мобилизирани за демонстрацията във френската столица.

Още преди началото на протеста бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие. 

"Жълтите жилетки” в Бурж бяха блокирани от полицията, понеже искаха да стигнат до историческия център. 

В Руан в началото на митинга полицията използва сълзотворен газ заради сбиване с няколко от протестиращите.

Петима души бяха арестувани на път за френския град Бурж, в който също е предвиден голям протест на "жълтите жилетки". Петимата са пътували с една и съща кола, съобщава БТА, като цитира Бе Еф Ем Те Ве. Водачът на колата бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда.

"Жълтите жилетки" протестират срещу президента Еманюел Макрон, когото обвиняват в игнориране на тежкото положение на милиони хора.

В началото на идната седмица президентът ще обяви национален дебат, който трябва да търси решение на кризата.

По-рано в Париж избухна експлозия в пекарна, при която има четирима загинали и 50 ранени, като най-вероятната причина е изтичане на газ. Няма връзка между инцидента и протестите на „жълтите жилетки”.