Отмениха заседанието на Европейския съвет, на което лидерите трябваше да обсъдят ситуацията с пандемията.

Причината е, че председателят на Съвета Шарл Мишел е под карантина след като миналата седмица е бил в контакт със заразен.

Тестът на Мишел е отрицателен, но трябва да спази мерките на белгийските власти.

Междувременно държави в Европа въвеждат редица ограничения, заради новата вълна от заразени с COVID-19.

Великобритания повишава нивото на тревога до висока и нарастваща опасност. Премиерът Борис Джонсън обясни, че няма да се стига до пълно блокиране на страната както през март, но се налагат някои мерки.

„Искаме да помолим тези служители, които е възможно да продължат работа от вкъщи“, призова Джонсън.
Всички заведения на Острова вече ще работят до 10 часа вечерта. Ограничава се броя на гостите на семейни тържества до 15 души. Засега училища и университети няма да се затварят.

В Чехия заразените надхвърлиха 50 хил., а страната има нов здравен министър. Пред мобилните лаборатории в Прага се извиха опашки за тестове.

В Мадрид болниците съобщават за увеличаващ се брой на постъпващи пациенти. В града вече втори ден действат по-строги ограничителни мерки, за да намалее разпространението на вируса.

Броят на починалите от вируса в Съединените щати надмина прага от 200 000. В тяхна памет край Монумента в столицата Вашингтон бяха поставени 20 хиляди знамена.

След няколко европейски държави през последната седмица, този вторник и Иран обяви рекорд за новозаразени за едно денонощие от началото на пандемията. Случаите на COVID-19 в ислямската република вече са близо половин милион.