Един от най-известните вирусолози в Германия смята, че можем да победим глобалната пандемия от новия коронавирус и без мащабни национални карантини, пише „Телеграф“. Неговите съвети са прости – бъдете хладнокръвни и не се поддавайте на масова истерия.

„Ние можем да надхитрим вируса, благодарение на всичките си знания“, казва проф. Хендрик Стреек, директор на Института по вирусология към университета в Бон.

„Трябва бързо да осъзнаем, че COVID-19 ще бъде с нас за много дълго време и трябва да се научим да живеем с него. Не можем да продължим да затваряме ежедневието си и да парализираме живота“, коментира той.

Стреек бил поддръжник на първата национална карантина в Германия, но подчертава, че в началото на годината данните, идващи от най-засегнатата страна – Италия били изключително притеснителни. Предпазливостта изисквала драконови мерки.

С развитието на пандемията, обаче, вирусът става все по-малко опасен поради ред причини. Предпазливостта сега изисква по-разхлабени мерки и спокойствие.

„Хората в момента се заразяват с много по-малък вирусен товар благодарение на социалното дистанциране. Това ги кара да се разболяват по-леко. По-добрата хигиена и носенето на маски също са намалили вирусният товар“, коментира Стреек. По думите му увеличаващите се цифри на новозаразени вече не означават нищо. Това, което трябва да се гледа като ориентир за развитието на пандемията е какво се случва в болниците и интензивните отделения.

Според Стрийк вече е ясно кога рискът от заразяване е най-сериозен – големи събирания на хора в затворени пространства са най-опасни, докато ходенето до магазина или на фризьор, например, са премерени рискове.

Германия е една от страните, които се справи най-добре с пандемията от COVID-19. Смъртността в страната е 113 души на 1 млн. население. В сравнение – Испания е с 652 на 1 млн., Великобритания – 614 на милион, Италия – 591 на милион и Франция – 479 на милион.