Археолози откриха статуя на Херкулес в древния метрополис Филипи, Североизточна Гърция. Ценната находка е на повече от 1800 години, съобщиха от Министерството на културата и спорта в Гърция, предава Си Ен Ен.

Екипът изследователи от университета "Аристотел" в Солун са направили разкопки на една от главните улици на древния град Филипи, където откриват произведение от II век пр. Хр. Според археолозите статуята изобразява митичния герой Херкулес. Той е римският еквивалент на гръцкия божествен герой Херакъл, син на Юпитер и смъртната Алкмена.

Статуята е открита сред руините на пищно украсена сграда от VIII или IX век.
Снимка: Ministry of Culture/Greece

В класическата митология Херкулес е известен със своята свръхчовешка сила и е смятан за защитник на слабите.

Експертите идентифицират легендарния герой въз основа на лъв, висящ от лявата му ръка, и тояга, която е намерена на фрагменти. Според мита един от 12-те подвига на Херкулес е бил да убие немейски лъв, чиято кожа по-късно носи. Също така на главата на статуята има венец от лозови листа, свързани с лента, която завършва на раменете.

Статуята е открита сред руините на пищно украсена сграда от VIII или IX век в тогавашната Византийска империя. По времето, когато е била поставена в сградата, статуята на Херкулес вече е била на стотици години.

Статуята е открита сред руините на пищно украсена сграда от VIII или IX век.
Снимка: Ministry of Culture/Greece

Арчи Дън, преподавател по византийска археология в университета в Бирмингам в Обединеното кралство, описва находката като „изключително интересна“. Дън, който не е участвал в разкопките, но е запознат с историята на Филипи, казва, че сградите в този исторически период рядко са били украсени със статуи, особено тези с "езически произход".

Разкопките в древния град Филипи, намиращ се недалеч от познатия гръцки град Кавала, ще продължат и през следващата година.