В двора на Лабораторията за радиационна хигиена към Дирекцията за обществено здраве в румънския град в Тимишоара вчера следобед е измерено превишено ниво на радиоактивност. Това предава агенция Аджерпрес, като се позова на Дирекцията за обществено здраве.

Достъпът до района е ограничен и е поискана подкрепата на съответните институции за оценка на ситуацията. Разследването все още продължава и до приключването му районът остава под наблюдението на полицейски екип.

Полицаи от Службата за оръжия, експлозиви и опасни вещества в Тимишоара разследват неспазване на режима за ядрени или други радиоактивни материали.

Инспекторатът за извънредни ситуации на окръг Тимиш информира, че няма облъчени лица и не съществува риск за населението, предава БТА.

Екип на пожарната служба, отговарящ за химическите, биологичните, радиационните и ядрените рискове, е осъществил радиологично изследване в зоната.

"Радиоактивният материал се намира в двора на Лабораторията за радиационна хигиена на улица "Виктор Бабеш" в Тимишоара. Радиологичното изследване беше извършено в присъствието и под ръководството на инспектор от Националната комисия за контрол на ядрените дейности. Екипът за химическите, биологичните, радиационните и ядрените рискове маркира района на границата на естествения радиационен фон. Бихме искали да подчертаем, че няма облъчени лица и няма риск за населението, тъй като районът се намира в двора на лабораторията", се посочва в съобщение на Инспектората за извънредни ситуации.