Вече е ясна причината за постъпилите на 26 ноември сигнали за повишена радиация в близост до България – повреда в станция за мониторинг на територията на Румъния, предаде БТА.

В неделя се появиха медийни публикации, според които е засечено високо ниво на радиация от румънска страна в близост до Козлодуй. От Министерство на енергетиката опровергаха това, а от АЕЦ „Козлодуй“ заявиха, че нямат подобно завишенеи при тях.

Сега става ясно, че неизправност в автоматичната станция за мониторинг на гама-фона е довела до сигнал за високи нива на радиация. Проблемът е възникнал във връзка с тежките атмосферни условия, тъй като времето в Румъния също беше екстремно през изминалия уикенд.

„Бяха проверени всички автоматични станции около мястото на територията на Румъния, намиращи се и в зоната на влияние на АЕЦ Колодуй на територията на България, както и резултатите от лабораторните анализи. Като се има предвид факта, че стойностите, подадени от станцията в Джигера, не са потвърдени от нито една от тези проверки, тази станция е изключена и влиза в ремонт“, съобщава Корина Лупу, генерален директор на Главна дирекция за мониторинг към Националната агенция за опазване на околната среда.