Шест случая на силно заразен вариант на COVID-19, идентифициран първоначално в бразилския град Манаус, са били установени за първи път във Великобритания, съобщиха представители на британските здравни власти в неделя, предаде Ройтерс.

Три от случаите са регистрирани в Англия, а останалите три - в Шотландия.

Два от трите случая в Англия са в домакинство в Южен Глостършър с история на пътуване до Бразилия, докато случаите в Шотландия са свързани с завърнали се в страната през Париж и Лондон.

Заради потенциалния риск властите установяват контакт с всички пътници от съответния полет от Лондон до Абърдийн.

Бразилският вариант на коронавируса има някои общи мутации с южноафриканския и е възможно да се повлиява по-слабо от съществуващите ваксини, смятат от Организацията за обществено здраве в Англия.

Кои са новите опасни варианти на COVID-19?

По света циркулират хиляди варианти на COVID-19, но учените смятат някои за по-опасни от останалите.

Първият от тях е британският вариант, който в момента е доминиращ в голяма част от Великобритания и се е разпространил в повече от 50 страни. Според учени в момента той отново мутира.

Вторият опасен вариант е южноафриканският, открит в поне 20 страни.

Третият вариант е бразилският, който е открит в Япония и Великобритания.

И трите варианта са претърпели промени в шиповия си протеин - частта от вируса, която се прикрепва към човешките клетки. В резултат на това те са по-заразни.

Според учени одобрените ваксини са създадени около по-анните варианти на COVID-19, но „до известна степен” те предпазват и срещу новите варианти.