Учени откриха почти цял череп на човешки предшественик, живял преди 3,8 млн. години. Находката беше намерена в Етиопия, пише „Ройтерс”.

По думите на експертите индивидът MRD е имал и човешки, и маймуноподобни характеристики. Според палеонтолозите черепът е изключително важно откритие, което може да даде ценна информация за хода на човешката еволюция.

Данните сочат, че фосилът е принадлежал на вида Australopithecus anamensis, появил се преди около 4,2 млн. години. До сега от този вид австралопитеци бяха откривани само части от челюст и зъби.

През 1974 г. отново в африканската страна бяха открити останките на Люси -  екземпляр от вида Australopithecus afarensis, живял преди около 3.2 млн. години и директен наследник на  Australopithecus afarensis

 

Представителите на MRD са били доста по-малки от модерните хора. Черепът им е бил с дължина от около 20 см и широк около 11,5 см. Учените все още нямат твърда позиция за височината на MRD.

 

Според учените видовете на MRD и Люси са се застъпили и са живели заедно около 100 хил. години. преди 3,9 и 3,8 млн. години.

Целият доклад по откритието е публикуван в сп. "Нейчър"