Учени са открили останки от папагал с внушителни размери, достигал на височина до един метър и обитавал Нова Зеландия преди около 19 милиона години, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Байолъджи летърс".

"Нова Зеландия е прочута с огромните си птици – моа, гъски, орли. Досега обаче никой никъде не е откривал изчезнал гигантски папагал", казва Тревър Уърти от университета "Флиндърс" в Сидни, Австралия.

Съвременните най-едри птици от този вид са папагалите Какапо, които достигат тегло до 3-4 килограма и височина до 60 см. Според откритите доказателства древният им предшественик е тежал два пъти повече – над 7 килограма и е бил висок един метър. 

Палеонтолозите са нарекли древното пернато Heracles inexpectatus в чест на митологичния персонаж Херкулес, известен с осанката и силата си, и на неочакваната природа на находката.

Снимка: Flinders Palaeontology Laboratory

Останките от гигантския папагал са намерени в близост до бившия миньорски град Сейнт Батанс в централната част на Отаго, Нова Зеландия.

Снимка: Professor Paul Scofield, Canterbury Museum

Създанието е имало масивна човка, с която е похапвало не само "обичайни папагалски храни", но вероятно и други папагали.

За разлика от потомците си, папагалът не е можел да лети. Според учените находката е на повече от 10 милиона години. Костите са открити преди 11 години, но се е предполагало, че принадлежат на орел или патица.

В началото на тази година екип от палеонтолози започва да ги анализира и стига до заключението, че това всъщност е праисторически папагал с гигантски размери.