Нови наказателни мерки срещу Русия ще бъдат предложени от ЕК, съобщи председателят Урсула фон дер Лайен. Сред тях ще е изключването на определени руски банки от системата SWIFT.

Също така ще бъдат блокирани активите на Централната банка на Русия, като и нейните трансакции и по този начин ще направи невъзможно изтеглянето и ликвидирането на тези активи, което ще "нарани военната машина" на Путин.

Също така руските олигарси няма да имат възможност да използват своите средства на европейските финансови пазари. Новите мерки ще бъдат подкрепени и от Великобритания, САЩ и Канада.

Това е една от най-тежките и драстични мерки, която може да бъде наложена на Русия. Тя беше дългоочаквана и се очакваше да бъде наложена още в първия ден на инвазията на Русия в Украйна, но това не се случи. Затова САЩ и държавите от Западна Европа понесоха сериозни критики.

САЩ наложиха санкции на Владимир Путин и Сергей Лавров. Междувременно президентът Джо Байдън е упълномощил държавният секретар Антъни Блинкен да освободи до 350 милиона долара за незабавна подкрепа за сигурността и отбраната на Украйна.

Белият дом пък е поискал от Конгреса да одобри 6,4 милиарда долара помощ за справяне с кризата в Украйна. В тази сума влизат хуманитарно подпомагане, както и съдействие на Киев в сферата на сигурността.

Поискана е помощ и от „СпейсЕкс“. В отговор на молба от украински министър Илон Мъск заяви в „Туитър“ в събота, че неговата група е активирала сателитната интернет услуга Starlink в Украйна и че компанията изпраща оборудване в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!