Навършват се 77 г. от инвазията на съюзническите сили в Нормандия – военен акт, който отваря втори фронт срещу нацистка Германия и поставя началото на края на Втората световна война. Това е най-голямата военна операция по вода в историята, предаде „Асошиейтед прес“.

На 6 юни 1944 г. повече от 150 000 войници на съюзниците правят десант от 7000 кораба на плажовете с кодово название "Омаха", "Юта", "Джуно", "Меч" и "Злато". Този решителен епизод от Втората световна война води до освобождението на Франция и Западна Европа от нацистите.

Снимка: Reuters

По време на десанта в Нормандия съюзниците губят 4414 войници, 2501 от които американци, а ранените са повече от 5000 души. От германска страна убитите и ранените се изчисляват на няколко хиляди души.

Снимка: Ройтерс

За втора поредна година годишнината е белязана от COVID ограничения за пътуване, които попречиха на ветерани и семействата на загинали войници от САЩ, Великобритания, Канада и други съюзнически армии, да пристигнат във Франция. Изключения бяха направени само за няколко официални лица.

Снимка: Ройтерс

Повечето публични прояви бяха отменени, а официалните церемонии са ограничени до малък брой подбрани гости и вископоставени представители.

Снимка: Ройтерс

През уикенда много местни жители посетиха паметниците, напомнящи за ключовите моменти от операцията, за да изразят почитта си към падналите войници.

Снимка: Ройтерс

Десетки френски любители на историята на Втората световна война, както и неколцина пристигнали от съседни европейски страни, поеха с джипове или военни автомобили по тесните пътища на Нормандия.

Снимка: Ройтерс

По случай годишнината във Франция бе открит паметник в чест на войниците, загинали под британско командване в т. нар. "Ден Д" и в последвалите боеве. 

Снимка: Ройтерс

Някои участници в групи за възстановка на исторически събития пристигнаха на плажа "Омаха" в ранните часове на днешния ден, за да отдадат почит на загиналите преди 77 г. войници, носейки цветя и американски знамена.