Отбелязаха 20-годишнината от терора в Ню Йорк на мемориална церемония пред Пентагона, в покрайнините на Вашингтон. Близки и роднини на загиналите при терористичния акт на 11 септември се събраха и почетоха паметта на жертвите.

Точно в 09:37 ч., минутата, в която самолетът се врязва в сградата на Пентагона, присъстващите на церемонията отдадоха почит с минута мълчание.

Снимка: bTV

В разпространено от Белия дом видеопослание, американският президент призова за обединение и отдаде почит към загиналите при терористичните атаки.

„Надяваме се, че 20 г. по-късно споменът за близките ви кара да се усмихвате, макар и в същото време да ви просълзява. В дните, които последваха 11 септември, видяхме невиждан героизъм. Видяхме и нещо много рядко срещано - истинско усещане за национално единство“, заяви той.

Според британския премиер терористите не са успели да сломят човешкия дух.

Снимка: bTV

„Те не можаха да разклатят нашата вяра в свободата и демокрацията. Не успяха да разделят нациите, нито да ни накарат да изоставим нашите ценности и да живеем в постоянен страх“, добави той.

Писмо до Джо Байдън изпрати и кралица Елизабет II, а от българското външно министерство написаха, че днешният ден напомня за отговорността да помним, за дълга да отстояваме споделените си ценности и да защитаваме солидарно идеалите си в дух на самоотвержено единство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!