Франция e разединена след първия тур на президентските избори. Проевропеецът Еманюел Макрон спечели 24,01% от гласовете, а крайно дясната лидерка Марин льо Пен събора 21,30 на сто подкрепа, сочат окончателните резултати.

Консерваторът Франсоа Фийон финишира трети с 20,01%, а подкрепяният от комунистите Жан-Люк Меланшон има 19,58 на сто.

Днес започва една много различна кампания от тази преди първия тур. От щаба на Еманюел Макрон очакват, че тя ще бъде изключително агресивна, предаде кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева.

Двупартийният политически модел на социалистите и консерваторите, с който Франция живее от десетилетия, вече не съществува.

Французите предпочетоха Еманюел Макрон, който създаде политическото си движение едва преди година и никога до момента не се е  явявал на избори.

Веднага след огласяването на резултатите, Макрон призова за подкрепа.

"Искам след две седмици да стана вашият президент. Президент на френския народ. Президент на патриотите срещу заплахата от националистите." 

Крайнодясната Марин льо Пен постигна най-високия резултат в историята на партията "Национален фронт".

Еманюел Макрон убедително печели в големите градове като Париж, Бордо, Нант, Страсбург.

Марин льо Пен пък води в малки градове с висока безработица, но и в големите Ница, Марсилия и Тулон.

Нощ на протести, сблъсъци и палежи последва вота в Париж. 150 души бяха задържани.

На сутринта на протест срещу расизма излезе татуиран демонстрант, който нямаше нужда от плакати, защото всичко е изписано по тялото му, а поддръжничка на Макрон просто не искаше празненствата да свършват и остана да танцува сама цяла нощ.

Изборите ще се решат на балотажа след две седмици.