От продавач на хотдог, бизнесмен до командир на частна армия наемници. Кой е Евгений Пригожин?

62-годишният Евгений Пригожин дълги години е сред приближените и доверените хора на Владимир Путин.

Познанството им датира от 90-те години на 20 век, когато след завръщането си от ГДР, Путин работи в кметството на тогавашния все още Ленинград. По същото време освободен след близо десетилетие в затвор, Пригожин продава хотдог, а по-късно влиза в ресторантьорския бизнес. Така възниква прякорът му "готвачът на Путин".

С годините развива кариера на успешен бизнесмен, подкрепян от Кремъл.

Пригожин стои извън прожекторите до 2014 г., когато на светло излиза паравоенната организация Вагнер, изпратена да помага на проруските сепаратисти в източна Украйна. Дотогава наемниците участват в тайни операции в Африка и в Близкия изток и са известни с извършването на зверствата и срещу цивилни и деца.

Частната руска армия е съставена от бивши военни. От 5 000 в началото броят им вече е над 50 000 души.

Миналата година групировката е официално регистрирана като компания и открива офис в Санкт Петербург. От началото на войната в Украйна към групата "Вагнер" са включени и затворници с доживотни присъди. През последните месеци наемниците изиграха ключова роля в боевете около Бахмут. Там ескалира недоволството на Пригожин към официалното руско командване, което прерасна в открит конфликт.