Хора от цял свят, медицински специалисти и наблюдатели на кралското семейство с изключително позитивна реакция, след като крал Чарлз III сподели публично за диагнозата си рак.

През последните дни коментари на лекари, както и заглавия в медиите, хвалят краля, че е избрал да уведоми обществеността.

Снимка: Getty Images

„Смелото лице на краля“

Подобни заглавия могат да бъдат видени на първите страници на британските медии. Други наричат случилото се „модерната монархия“ и „новото лице на британската монархия“. Медиите на Острова, дори тези, които спадат в графа таблоиди, изливат суперлативи по адрес на Чарлз III.

Подобна е и реакцията на медицинските специалисти.

„Всичко, което може да накара мъжете да бъдат по-информирани, да говорят за здравето си, е добре дошло. Това е най-трудното нещо в медицинската професия, защото мъжете просто не искат да говорят за здравето си. Заравяме главата си в пясъка за всичко“, коментира д-р Джеф Фостър, специалист по мъжко здраве, пред Би Би Си.

„Решението тази новина за здравето на краля на бъде споделена със света е изключително великодушно. Всички благотворителни организации, обвързани с раковите заболявания, виждат Чарлз III като свой герой в момента“, коментира Ян Шюърд, основател на Cancer United. Той допълва, че диагнозата рак не е лесна за осъзнаване и поради тази причина много хора отказват да я споделят.

Снимка: Getty Images

Чарлз III е добре запознат с проблемите на раково болните

Британският крал е част от основателите на Poundbury Cancer Institute – център, който цели да подобри живота на раково болните и извършва високотехнологични проучвания за лекарства.

Директорът на центъра д-р Корадо Д’Ариджо е категоричен, че постиженията на центъра през последните 10 години нямаше да бъдат същите без подкрепата на Чарлз III.

„Вече има толкова много нови и ефективни лечения за много видове рак. Прогнозата за всички пациенти, както и за краля, е повече в положителна насока“, коментира тя.

Тя, както и много пациенти и обикновени хора, подкрепят Чарлз в битката, която му предстои.

Снимка: Getty Images

Промяна в ПР стратегията

Британското кралско семейство е изключително затворено като общество и подобни новини рядко се съобщават, камо ли официално. Съобщението за здравето на Чарлз III го прави първият британски монарх, който публично признава, че се бори с рак.

В същото време той не е първият, който се сблъсква с диагнозата – дядо му Джордж VI е имал рак на белия дроб, твърди се, че баба му е страдала от рак на дебелото черво. Има и слухове, че Елизабет II също се е борила с раково заболяване преди смъртта си.

ПР експерти са категорични – определено има промяна в стратегията на Бъкингамския дворец. Това е третото официално съобщение за здравето на членове на кралското семейство през последните месеци.

Снимка: Getty Images

Миналия месец от двореца Кенсингтън обявиха, че Кейт Мидълтън ще претърпи планова коремна операция. Горе-долу по същото време беше съобщено, че Чарлз III ще претърпи процедура за уголемена простата.

Това значително се различава от стратегията по времето на покойната му майка – Елизабет II, когато липсата на информация беше в основата на всички официални съобщения.

В крайна сметка целта е една и съща – да се предпази кралското семейство от клюки.

Снимка: Getty Images

Ранно откриване и превенция

В основата на лечението на раковите заболявания е ранното им откриване. Оказва се, че случайната диагноза на Чарлз III всъщност е изключително разпространена.

Повечето пациенти с рак разбират случайно за болестта си при лечение на други заболявания. За Великобритания през последните 12 месеца 66 000 случая на рак са диагностицирани и лекувани по този начин.

И тук статистиката между краля и обикновените пациенти започва да се различава. Чарлз III започна лечение още в първите дни след поставяне на диагнозата. Здравната служба на Великобритания има за цел да предостави лечение на раково болни в рамките на 62 дни от откриване на диагнозата. През последната година обаче един на всеки четири пациента са чакали повече.

В същото време списъците на болни на Острава, които чакат за среща със специалист по други здравни въпроси, става все по-дълъг – към момента в него има 7,6 милиона британци.

Експертите се надяват, че диагностицирането на Чарлз III и бързо започнатото лечение ще променят тази черна статистика.

Във видеото можете да гледате коментара историка и бивш министър на културата Петър Стоянович: