15 000 души се водят безследно изчезнали от началото на руската инвазия в края на февруари. Междувременно в цяла Украйна остава трудно електрозахранването. На някои места има и проблеми с водоснабдяването. 

Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски каза, че украинският народ няма да се огъне.

„Заедно удържаме девет месеца пълномащабната война и Русия не намери начин да ни пречупи. И няма да го намери. Така трябва и да продължим - обединени и помагайки си взаимно“, заяви Зеленски. 

Той призова Запада да бъде обединен и да наложи таван на цените на руския петрол.

„Не става въпрос за това да се помогне на Украйна да се изправи срещу Русия. Става въпрос за това Европа да помогне на себе си да се изправи срещу Русия“, заяви Володимир Зеленски.

В 15 региона на страната все още има проблем с водоснабдяването, съобщи още украинският президент. Кметът на Киев Кличко обобщи, че тази сутрин половината от столицата все още е без ток. Операциите в болниците се извършват с дизеловите генератори от Европа.

15 000 души са безследно изчезнали от началото на войната в Украйна
Снимка: bTV

Продължава усилената работа за пълното възстановяване на електрозахранването в цялата страна след руските ракетни удари.

По данни на ООН – руските атаки по критичната инфраструктура на Украйна от октомври насам са причинили смъртта на най-малко 77 цивилни и са изправили милиони пред опасност да останат на тъмно и студено през зимата.

По време на срещата на външните министри от НАТО следващата седмица ще бъде обсъден въпросът с предоставянето на още военна помощ на Украйна - най-вече системи за противовъздушна отбрана, включително "Пейтриът".

А президентът Путин се срещна с майките на войниците, изпратени на фронта. Според информация на Вашингтон от началото на инвазията са убити или ранени 100 хиляди руски военни.