Ако в България традиционно великденските празници са синоним за отрупани трапези, пухкави козунаци и червени яйца, то по света празникът се отбелязва по много, различни и някои особено нестандартни начини.

Снимка: bTV

Местните жители на литовския град Седува окичиха с хиляди украсени яйца един от булевардите в града в навечерието на празника. Те са украсени с боя, вълна и брокат и са направени от десетки местни жители.

„Това са истински кокоши яйца. Съдържанието им е издухано, измити са и след това са украсени. Това са произведения на изкуството, в които хората са вложили много труд, прекарвайки време заедно с децата си“, обяснява Дайва Стаскуниен.

Снимка: bTV

Традицията започва през 2011 г. и се ръководи от местна детска градина. Тази година яйцата, които красят булевардите на литовския град са над 11 000.

Снимка: bTV
Отиваме отвъд Океана, защото великденският парад, който води началото си от 70-те години на XIX в., се завърна в Ню Йорк, а участниците, украсени с шапки и костюми, изпълниха улиците на Манхатън, за да отбележат Възкресение Христово.

По традиция те се обличат, вдъхновени от последните модни тенденции, а събитието се отличава с изобилието на богатство и красота.

Снимка: bTV

„Парадът е по-малък, отколкото си представях, но предполагам, че някои хора все още си мислят, че има пандемия. Толкова е празнично и забавно. Имам приятелка, която ми гостува от Барселона, и ѝ казах, че просто трябва да види Великденския парад“, посочва Аби Ехман.

Снимка: bTV
Миналата неделя пък участниците в карнавала на Рио де Жанейро превърнаха центъра на града в сцена на огромно великденско улично парти.

Снимка: bTV

Всеки един от тях беше облечен в пъстър костюм, а сред най-атрактивните бяха тези на монахини, дяволи и супергерои. Местните жители носеха и голяма фигура на змия, представляваща фантастично същество, което според бразилската митология напада онези, които вредят на Амазонка.

Снимка: bTV

Животните в зоологическата градина в столицата на Чили – Сантяго, пък отпразнуваха Великден, като хапнаха шарени яйца, пълни с плодове или месо, за да продължат традиция, която датира от преди десетилетие.