Държавите от Г-7 се разбраха да отпуснат 20 млн. евро за борбата с пожарите, бушуващи в Амазония.

По голямата част от парите ще бъдат използвани, за да бъдат изпратени самолети, които да се борят с бедствието, според източник, близък до френското президентство. 

Лидерите на страните на срещата от формата Г-7 в Биариц, също така стигнаха до решение да подкрепят план за възстановяване на амазонските гори, който ще бъде изготвен от ООН през септември. 

Снимка: Reuters

По-рано британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще дари 10 млн. паунда за борба с пожарите в Бразилия. 

Въпреки съгласуваната помощ, бразилският президент Жаир Болсонаро нарече френският президент Еманюел Макрон - "колониалист".

Снимка: Reuters

Освен темата за рекордните пожари в Амазонската джунгла, акцент на срещата на лидерите беше и темата за Иран. Изненадващият ход на френската дипломация да покани иранския министър на външните работи  на форум, в който участва американския президент, се оказа успешен ход. 

Американският президент Доналд Тръмп обясни, че появата на Мохамад Джавад Зариф не е била изненадваща. 

"Много пъти сме говорили за Иран, но мисля, че всички сме съгласни, че Иран не трябва да разполага с ядрено оръжие. Това е изключителна важност!", допълни държавният глава на САЩ.

Снимка: Reuters

Също така в разговорите беше намесена и темата за търговската война между Китай и САЩ. По неофициална информация Тръмп и китайският президент Си Дзинпин са се съгласили да успокоят напрежението и да продължат градивни разговори.  

На следващото събрание от Г-7 през 2020 г. в Маями, Доналд Тръмп отправи покана към руския президент Владимир Путин да вземе участие в срещата.