Нови анти COVID правила в Австрия. От днес в цялата страна важи ново правило за посещение на ресторанти, спортни и културни събития – зеленият сертификат се ограничава само за хора, които са ваксинирани или преболедували.

По този начин здравните власти се опитват да овладеят нарастващия брой на новите инфекции, увеличили се двойно за последната седмица.

В деня, в който Австрия регистрира над 8000 нови случая за 24 часа, в сила влиза 2G правилотo - заведения, спортни и културни събития с над 25 души и услуги, които предполагат близък физически контакт, като фитнес и фризьор, ще могат да бъдат посещавани само от имунизирани или преболедували.

„Смятам, че новите правила са чудесни. По този начин и ние, и клиентите ни сме в безопасност. И не трябва да затваряме“, заяви Силвия Екли, собственик на ресторант във Виена.

Глобите са от 500 евро за посетители до 30 хиляди евро за фирми. Властите обявиха и преходен период за всички с първа доза ваксина. До 6 декември те също ще могат да посещават обществени места, но трябва да имат и негативен PCR тест.

Австрия вече напълно е ваксинирала близо 65% от населението си. Броят на новозаразените продължава да се увеличава, но броят на хоспитализациите остава сравнително нисък.