Освободени са всички пътници на автобус, които бяха взети за заложници от въоръжен мъж в Луцк, в западната част на Украйна, предаде Франс прес.

"Всички заложници са освободени", каза във "Фейсбук" заместник-министърът на вътрешните работи Антон Гераченко.

Украинските власти съобщиха първоначално за двайсетина пътници, взети за заложници. Но Службата за сигурност на Украйна уточни след операцията по освобождаването им, че те са били 16.

Снимка: Reuters

Нападателят пусна първо трима заложници - възрастна жена, юноша и бременна млада жена. След това са освободени останалите 13 души при операция на специалните сили и на полицията, се казва в комюнике на Службата за сигурност на Украйна.

Снимка: EPA

Похитителят се е предал на полицията. "Мъжът, който взе заложници в автобус в Луцк, бе арестуван", каза министерството на вътрешните работи в "Телеграм".

Украинският президент Володимир Зеленски изпълни по-рано искане на похитителя и публикува видео, в което призова хората да гледат документалния филм от 2005 г. "Земляни", предаде ДПА.

Снимка: EPA

В него се разглежда експлоатацията на животни за домашни любимци, за научни изследвания, за производство на дрехи и за храна.

"Всеки трябва да гледа филма от 2005 г. "Земляни", каза Зеленски в шестсекундното видео, качено в социалната мрежа "Фейсбук".

Според информация в медии мъжът е два пъти осъждан и е автор на онлайн книга на име "Философия на престъпник".

Снимка: Reuters

Той е с психически отклонения, съобщи на брифинг след спецоперацията министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от ТАСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!