Британски пленник, освободен от Русия, каза, че е бил "третиран по-лошо от куче" и е държан в изолация в продължение на пет месеца. Ейдън Аслин се завръща в Обединеното кралство, след като бе държан месеци наред в Украйна от руските сили. 

Той разказва пред “Сън”, че след като е бил намушкан с нож, е бил попитан дали иска “бърза или красива смърт". Аслин добави, че затворниците е трябвало да пеят руския национален химн всяка сутрин.

„И ако не го изпееш, ще бъдеш наказан за това. Ще те набият“, каза той.

Снимка: Фейсбук/Ейдън Аслин

Бившият затворник заяви, че е бил намушкан и бит, докато е бил в плен заради татуировките си. Аслин сподели как е бил намушкан с нож в гърба.

“Знаех, че има много голяма вероятност да бъда убит. Бях попитан от един руснак: "Искаш бърза или красива смърт". Тогава казах “бърза”, а той ми отвърна: "Ще имаш красива смърт, а аз ще се погрижа за това”, добави той.  

Британският пленник подчерта, че е бил държан в килия с още четирима души, а самата тя е била предназначена за двама души. 

“Трябваше да спя на постелка, заразена с въшки. Не можахме да отидем до тоалетната както трябва, защото нямахме тоалетна. Трябваше да използваме празни бутилки“, каза той. 

Аслин обясни, че три седмици са яли само парчета хляб и вода, за която са се молили.

Миналата седмица бяха освободени 10 души след обмена на пленници между Русия и Украйна.