Векослав Пребег, хърватски гражданин, който беше заловен близо до Мариупол в Украйна през май, беше обвинен от съда в т.нар. Донецка народна република, че като наемник в украинската армия е участвал в действия, заплашващи сигурността на републиката.

За подобни действия се предвижда доживотен затвор или смъртно наказание. Пред съда през август, където беше съден заедно с един швед и трима британци, Векослав Пребег не се призна за виновен.

„Петте месеца бяха много трудни и накрая да съм свободен е много хубаво. На съда се опитаха да ме представят едва ли не като Джеймс Бонд и като инструктор, който е обучавал украински националисти. Аз бях украински морски пехотинец и нищо повече“, разказа за БТА Векослав.

Казва, че най-тежко му е било, когато е загубил телефона си и не е могъл да гледа снимките на майка си и сестра си.

„Моята майка Величка беше българка и в живота си винаги съм подчертавал този факт. Сестра ми Елефтерия е родена в Пловдив“, споделя Векослав.

Той е благодарен на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е бил посредник при размяната на пленници между Русия и Украйна и с чийто частен самолет пленниците са транспортирани.

Бащата на Векослав е бил доброволец в хърватската Отечествена война 1991-1995 г., в която е загинал. Майка му Величка, останала сама с двете деца, вследствие на силния стрес започва често да боледува. Умира в Загреб през 2008 г., далече от любимия си Пловдив.