Остри реакции след задържането на руския опозиционер Алексей Навални при пристигането му в Москва. Европейският съюз, Съединените щати и много други страни призовават Москва да освободи опозиционера.

Руските власти изпълниха заканата си да задържат опозиционера, ако той се прибере в родината. 

Аргументът им за ареста е нарушаването на условията за пробация след условна присъда за финансови злоупотреби.

През август Навални изпадна в кома след отравяне с вещество, което няколко европейски лаборатории по-късно определиха като новичок. Той се лекуваше в клиника в Германия, а преди дни обяви, че ще се завърне в Русия.

Хиляди негови поддръжници го чакаха на летище Внуово, където бяха разположени сили за борба с безредиците. Властите обаче пренасочиха самолета на Навални, който кацна в Шереметиево, и арестуваха част от събралите се посрещачи.

„Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят“, написа в „Туитър“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут“, обяви съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън – Джейк Съливан.

По подобен начин реагираха лидери и техни представители на много държави в цял свят.

В профила си във „Фейсбук“ говорителят на руското външно министерство Мария Захарова препоръча на чуждите лидери да спазват международното право и да се заемат с проблемите в собствените си страни.

Навални изтърпява условна присъда от 2012 година по търговско дело за ощетяване в големи размери на представител на френска козметична компания. 

„Не разбирам какво се случва. Преди една минута ме изведоха от килията за среща с адвокатите и ме вкараха тук, където се провежда „заседание на районния съд в Химки“. Някакви хора ме снимат с камери, други седят в залата и всичко това се нарича „открито заседание на съда“. А защо заседанието на съда се провежда в сградата на полицията?“, отбеляза Навални.

Съдът провежда заседанието в сградата на полицията поради липсата на тест за коронавирус на Навални. Прокуратурата иска 30 дни затвор за нарушаване на пробацията, а съдът може да превърне условната присъда в ефективна - 3 години и половина затвор.