Остри проблеми заради екстремните жеги на Острова. Лондон официално обяви суша в по-голямата част от Англия чрез правителствената служба за околната среда.

Поредната гореща вълна задълбочи проблемите с недостига на вода на Острова и водоснабдителните компании въвеждат ограничения върху потреблението.

Обичайно парковете в Лондон са зелени заради дъждовното време в страната, но тази година отбеляза най-сухия месец юли от 1935 г. насам според данни на метеорологичната служба. Заради продължаващото засушаване, в съчетание с рекордните горещини от миналия месец, пресъхват реки, резервоари и водохранилища.

Сушата засяга както селското стопанство, така и дивата природа, повишавайки риска от горски пожари. Четири основни компании за доставка на вода наложиха забрана за напояване на градините и за миене на коли.

Нивата на някои реки са най-ниските, отбелязвани някога. Количеството на произведената от водноелектрически централи енергия на Острова е спаднало с 20%, което допълнително усложнява енергийната криза в страната.

За последен път официално суша е била обявявана през 2018 г., но анализатори отбелязват, че сегашната криза е най-голямата за последните 50 години.