Остри критики от Кремъл към Вашингтон и политиката на Съединените щати. През седмицата кинорежисьорът Оливър Стоун излъчи серията си интервюта с Владимир Путин, в които руският президент говори за отношенията между двете супер сили.

Какъв е отзвукът и какви са анализите на близо 4-часовия разговор?

Документалната поредица се излъчи в Съединените щати в рамките на четири дни, а някои от най-запомнящите се изречения на Владимир Путин са:

"НАТО е само инструмент за външна политика на Съединените щати";

"Сноудън не е предател";

"Никога не се месим във вътрешните работи на други държави".

Разговорите с Путин са записани между юли 2015 г. и февруари 2017 г. Сред най-впечатляващите послания на руския президент е това за влиянието на Съединените щати в НАТО.

„Там няма съюзници, има само васали. Веднъж станала членка на НАТО, една страна трудно може да се противопостави на натиск от Съединените щати. Изведнъж в тази държава може да се появи всякакво оръжие. И ние какво трябва да направим?! В такъв случай сме длъжни да вземем контра мерки”.

Позицията на Путин за Едуард Сноудън, получил убежище в Русия, след като изнесе секретните данни на американското правителство за масово следене, също предизвика сериозен отзвук по света.

- Като бивш агент на КГБ сигурно мразите с всяка клетка от тялото си онова, което Сноудън направи?

Путин: Нищо подобно. Сноудън не е предател. Той не е предал интересите на своята страна.

Повечето политически анализатори не са изненадани от думите на Путин в поредицата.

„По същество посланието е към намиране на някакъв мост на разговори и сближаване на позициите, доколкото това е възможно, разбира се”, каза Димитър Белчев.

Критики обаче заваляха от медиите по адрес на автора на филма. Според мнозина Стоун не е бил достатъчно твърд със своя събеседник.

Журналистът Бойко Станкушев, който е правил интервюта с десетки световни лидери, уточнява, че поредицата на Оливър Стоун не би могла да се нарече интервюта.

„Няма интервюта от 4 часа. Това по-скоро е хроникьорство, а когато то не е историческо, е елемент от една или друга пропаганда”, казва Бойко Станкушев.

Според него основната цел на филма е посланията на Путин да достигнат до милионите руснаци, които живеят на Запад.

Оливър Стоун е изявен критик на американската външна политика. Може би затова в други негови филми дава думата и главната роля на покойните вече лидери на Венецуела и Куба - Уго Чавес и Фидел Кастро.