Премиерът на Малта заяви, че е платил "най-високата политическа цена за един мрачен епизод" - намек за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, което доведе до масови протести и искания за оставката му, предаде Асошиейтед прес.

"Съжалявам за смъртта на Каруана Галиция, една майка, която бе убита заради това, в което вярваше, и което пишеше", заяви Джоузеф Мускат снощи в прощалната си реч на церемония, организирана от неговата Лейбъристка партия, която днес ще избере неговия приемник.

Премиерът добави, че и той е пострадал от написаното от журналистката, но това не може да се сравни със страданията на нейното семейство.

Мускат обяви на 1 декември, че ще подаде оставка като лидер на управляващата Лейбъристка партия и премиер, но я отложи с шест седмици, докато тече процесът на избор на нов партиен лидер.

Бурно аплодиран от стотици привърженици по време на речта, Мускат заяви, че ще остане в парламента и ще продължи да работи за подобряване на човешките права. По време на неговия мандат правителството въведе легален еднополов брак.

Във фразата за личната политическа цена, която е платил, Мускат не спомена директно убийството. Той каза, че е решил да се оттегли, когато осъзнал, че неговото присъствие повече не е позитивно за Малта.

Вицепремиерът Крис Ферне и депутатът Роберт Абела са конкуренти да заемат мястото му начело на партията, която има солидно мнозинство в парламента.

Този, който бъде избран за нов лидер на партийните избори тази събота, ще стане премиер, а Мускат ще се оттегли през следващите дни.

И двамата кандидати обещаха да работят, за да върнат общественото доверие към правителството чрез утвърждаване на върховенството на закона и да възстановят репутацията на страната, но и двамата се въздържаха да критикуват Мускат.