49 журналисти са били убити, заради работата им през 2019 г., сочат данни на годишния доклад на международната организация „Репортери без граници”.

А убийството на журналистката Дафне Галиция от 2017 г., разследвала корупцията в Малта, е във фокуса на европейските институции.

Снимка: btvnovinite.bg

На заседание в Европарламента в Страсбург пръст към Валета размаха еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнедрс, който участва в дебата за правовата държава в Малта.

През последните седмици разследването по убийството на Галиция стигна до най-близките кръгове на малтийския премиер – Джоузеф Мускат. Много от евродепутатите го призоваха да подаде оставка незабавно.

Утре депутатите ще гласуват резолюция, подкрепена от всичките 6 политически групи – нещо, което е голяма рядкост. 

Снимка: btvnovinite.bg

Евродепутатът от „Обнови Европа” София Ин'т Велд заяви, че е важно да се осъзнае, че става въпрос за коравосърдечни престъпници, които са готови да убиват.

„Те няма да се впечатлят особено от един бюрократичен отговор”, коментира Велд за убийството на Галиция от октомври 2017 г. 

Снимка: btvnovinite.bg
Преди две седмици делегация на Европарламента посети Малта, за да проследи на място разследването на смъртта на малтийката… и установи неработещо правосъдие.

Много депутати отново настояха за въвеждане на обещания нов мониторингов механизъм, който да важи за всички страни членки и да следи за спазването на основните ценности на Съюза.

Преди смъртта си Дафне Галиция разследва случаи на тежка корупция сред управляващите. През последните 2 години масовите протести в Малта с искане за справедливо разследване не стихват.

В края на ноември беше арестуван един от най-богатите бизнесмени на острова. Двама министри и дясната ръка на премиера хвърлиха оставки. А самият премиер Мускат обеща да се оттегли, но чак през януари.

Снимка: btvnovinite.bg

Скандал в парламента предизвика и българският евродепутат Ангел Джамбазки заради  изказване по адрес на свои колеги във връзка със спорния пакет „Мобилност”.

Евродепутатът от ВРМО нарече председателката на комисията по транспорта „французойка от алжирски произход”, а един от авторите на промените в правилата за международните превозвачи – „германец от турски произход”.

Думите му бяха определени като расистки, а самият председател на Европарламента ще провери случая.