В Канада е открит масов гроб с останките на 215 деца в бивш католически интернат, създадено с цел асимилация на коренното население, съобщи Би Би Си.

Мрачната откритие в закритото учебно заведение, намиращо се в близост до град Камлупс, бе обявено от представители на коренния народ Тк’емлупс те Секуепемк.

Снимка: Ройтерс

Масовият гроб е намерен с помощта на специален радар в края на май.

“Успяхме да потвърдим нещо, което се знаеше в нашата общност. Доколкото ни е известно, смъртта на тези деца не е документирана”, заяви Розан Казимир, вожд на общността Тк’емлупс те Секуепемк.

Някои от останките са на деца на едва 3-годишна възраст, като причините и времето на смъртта им все още не са известни.

Министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че това е "болезнено напомняне" за "срамната глава" от историята на страната.

Система от интернати за коренното население

Интернатът в Камлупс е основан през 1890 г. под егидата на католическата църква и е бил най-големият от 139 подобни. В него са се обучавали 500 ученици. През 1969 г. канадското правителство поема управлението на учебното заведение и го управлява като общежитие за местни ученици до 1978 г., когато е закрито.

Снимка: gettyimages

Най-малко 150 000 деца от коренното население - индианци, инуити и метиси, са минали през подобни интернати в рамките на това, което Комисията за истина и помирение от 2015 г. определя като „културен геноцид“ срещу коренното население на Канада.

Снимка: Ройтерс

Много от подрастващите са били жертви на физическо и сексуално насилие, както и на принудителен труд. Според разкази на бивши ученици в интерната заради недостатъчното финансиране на училището децата често са гладували, а сградата е била неотоплена и нехигиенична.

 

Жертвите са много повече

Комисията, създадена през 2008 г., за да документира въздействието на тази система, установява, че голям брой деца от коренното население никога не са се завърнали в родните си общности.

В историческия доклад "Истина и помирение", публикуван през 2015 г., се казва, че тази политика е равносилна на "културен геноцид".

Снимка: Ройтерс

През 2008 г. канадското правителство официално се извинява за тази система.

Проектът "Безследно изчезнали деца" документира смъртните случаи и местата на погребение на децата, които са починали, докато са посещавали училищата.

Към днешна дата са идентифицирани повече от 4100 деца, починали по време на обучение в подобни интернати, се казва в него.