Германия официално призна, че е извършила геноцид срещу племената хереро и нама в Намибия по време на колониалната ера и съобщи, че ще изплати на страната 1,1 млрд. евро под формата на помощи за развитието ѝ, съобщи Би Би Си.

Те ще се изплащат в продължение на 30 г. чрез разходи за инфраструктура, здравеопазване и програми за обучение в полза на засегнатите общности.

Снимка: Wikimedia Commons

Това стана ясно от изявление на германския външен министър Хайко Маас.

"В светлината на историческата и морална отговорност на Германия ние молим за прошка Намибия и потомците на жертвите за извършените жестокости", заяви той.

Маас също така приветства споразумението с Намибия след продължили пет години преговори относно събитията, станали на територията ѝ между 1884 г. и 1915 г., когато е била под владение на Германия.

Години насилие

Масовите избивания на представители на племената хереро и нама между 1904 г. и 1908 г. в тогавашната Германска Югозападна Африка, са описани от историците като "забравения геноцид" от началото на XX век.

Убийствата започват след въстание на двете общности заради германските конфискации на земите и добитъка им. Германският генерал Лотар фон Трота е изпратен да потуши бунта и разпорежда избиването на представителите на хереро и нама, хиляди души са принудени да напуснат домовете си.

Снимка: Wikimedia Commons

Всички, които са открити при опит да се върнат в земите си, са убити, заточени в пустинята или изпращани в концентрационни лагери, като този на печално известния Остров на акулите.

Тленни останки, по-специално черепи на жертвите, пък са пратени в Германия за научни изследвания с расов характер с цел да се докаже превъзходството на бялата раса. На такива изследвания се е посвещавал германският лекар Ойген Фишер, работил на Острова на акулите, чийто записки са повлияли на Хитлер, отбелязва „Франс прес“.

Моля, простете ни!

От 2015 г. насам Германия преговаря с правителството на Намибия за това, което тя нарича опит за "излекуване на раните" от историческото насилие.

В желанието за помирение през 2019 г. Германия предаде на Намибия тленните останки на избити членове на племената хереро и нама, а държавният секретар за външните работи Мишел Мюнтеферинг тогава поиска прошка.

Този жест обаче е възприет като „недостатъчен“ от потомците на жертвите и намибийските власти искат официални извинения и репарации. Германия на няколко пъти се противопостави, споменавайки за милионите евро помощи за развитие, изплатени на Намибия от нейната независимост през 1990 г.

Но едва днес се стигна до признание за действията на Германия на територията на Намибия.

"Сега вече официално ще наричаме тези събития такива, каквито са от днешна гледна точка: геноцид", каза Маас в изявлението си.

Векуи Рукоро, върховен вожд на племето хереро, който се опитва да съди Германия за обезщетение в американски съд, заявява, че сделката не е достатъчна, за да покрие "необратимите вреди", нанесени от колониалните сили.

"Имаме проблем с този вид споразумение, което според нас представлява „пълна разпродажба“ от страна на правителството на Намибия", казва той пред „Ройтерс“.

Намибийският вестник "Нова ера" съобщи, че поне трима традиционни лидери, които до този момент са подкрепяли преговорите на правителството, са отказали да одобрят окончателния текст на декларацията, което може да затрудни подписването на споразумението от президента Хаге Гейнгоб, отбелязва „Гардиън“.

Според германски медии се очаква декларацията да бъде подписана от германския министър на външните работи в столицата на Намибия Виндхук следващия месец, след което да бъде ратифицирана от парламентите на всяка от страните.

След това се очаква президентът Франк-Валтер Щайнмайер да пътува до страната, за да поднесе лично официалните си извинения.