В Баварските Алпи започна годишната среща на лидерите на Г-7. Очаквано водещата тема ще е войната в Украйна и последиците от нея, както и борбата с климатичните промени.

Поканени са и лидери на демократични държави от Азия, Африка и Южна Америка, като домакинът Олаф Шолц ще опита да ги убеди в идеята на едно глобално партньорство срещу режими като този на Путин в Русия.

Новина дойде още преди официалното начало на деня. Американският президент Джо Байдън написа в „Туитър“, че Г-7 ще наложат забрана за внос на злато от Русия, което ще доведе до загуба от десетки милиарди долари от тази важна за Русия стока. Отново преди официалното начало се проведе двустранна среща между германския канцлер Олаф Шолц и американския президент Джо Байдън.

„Ще продължим да работим по икономическите предизвикателства, пред които сме изправени. Но ние можем да се справим с това и накрая да бъдем по-силни", заяви той.

„Хубаво послание е, че всички ние успяхме да останем единни, нещо, което Путин не е очаквал“, добави канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Темите, по които лидерите дискутираха днес, са енергийната криза и инфлацията, партньорството в изграждането на инфраструктура и инвестиции, както и външната политика, и сигурност.

Демонстрациите, съпътстващи форума не бяха толкова мащабни, колко бяха плановете на организаторите. А междувременно стана ясно, че единственият лидер, който не е стигнал с хеликоптер до луксозния хотел е Джо Байдън, защото заради лошото време в предишните дни американските пилоти не са достигнали нужния брой пробни кацания по вътрешния им протокол.