„Има разговори между двете (външни) министерства, двете правителства (на България и С. Македония) разговарят, но все още не мога да кажа, че имаме някакво решение, което да е приемливо и за двете страни. Всяко решение, за да бъде дълготрайно, трябва да ги остави еднакво доволни или недоволни и двете страни. Иначе, ако е асиметрично това решение – едната страна да е доволна, а другата недоволна, това не може да бъде решение“.

Това коментира външният министър на Северна Македония Буяр Османи за спора между София и Скопие по време на форума „ЕС среща Балканите“.

„Регионът е там, където беше преди 4-10 години, а Република Северна Македония е там, където беше преди 20 години по отношение на (интеграцията в) ЕС. Трябваше да се случи това в Украйна, за да се разбере, че евроинтегрирането не е въпрос на злободневна политика, не е въпрос на емоции, не е въпрос на надхитряне, кой ще каже по-голяма дума от другия, а е въпрос на консолидиране на сигурността, за да живеят гражданите в мир, стабилност и просперитет. За това работим и се надявам, че посланията, които бяха отправени днес, ще бъдат разбрани“, заяви Османи.

„Сега е време на стратегическо лидерство, не е време за политиканстване, това е време всеки да поеме отговорността, защото днес създаваме нова история. Говорейки за историята преди 100 години, ние създаваме днес историята за поколенията за 50 години напред. Имаме историческа отговорност да консолидираме регионът. Република България има интерес регионът да бъде стабилен и европейски“, каза външният министър на С. Македония.

По думите му сега е моментът България да поеме стратегическото лидерство в процеса на интеграция на Западните Балкани.