След години критика за липса на културно и расово разнообразие в номинираните филми, Американска академия за кинематографично изкуство и наука въвежда нови изисквания към претендентите за наградите „Оскар“. Те ще влязат в сила през 2024 г. по време на 96-ото издание на церемонията.

За да могат да се включат в борбата за най-престижните награди в света на киното, филмите ще трябва да демонстрират толерантност в най-малко две от четири общи категории. Изискванията обаче не са ограничени до това какво се вижда на екран. Те включват и всички процеси зад кадър като стажантски програми и маркетинг.

Критериите на Академията включват участието на поне един главен актьор или раздаването на 30% от второстепенните роли на актьори от слабопредставена етнически или расови групи. Освен това сюжетите на филмите могат да разказват и истории, фокусирани над актьори от същите групи. Други, които Академията определя като слабопредставени, са хора с увреждания, жени и ЛГБТ+ общността.

„Фокусът на обектива трябва да се разшири, за да отрази разнообразието в нашето глобално общество както в създаването на киното, така и в публиката, която ще се разпознае в него“, коментира нововъведенията главният изпълнителен директор на Академията в изказване, цитирано от „Блумбърг“.

През последните години Оскарите бяха определяни като доминирани от бели актьори и мъже в кампании като #OscarsSoWhite от 2015 г. По време на церемонията през 2020 г. пък големи имена от филмовата индустрия като Натали Портман и режисьорът журналист Уаад ал Катеаб използваха тоалетите си, за да насочат вниманието към феминистки и политически проблеми, пренебрегвани от гилдията в Холивуд.

Продукциите, които ще се състезават за златната статуетка през 2022 г. и 2023 г., ще трябва да представят конфиденциален доклад за наличието на разнообразие в техния актьорски състав и екип. Те обаче няма да са задължени да покрият минималните изисквания.

Последните промени, които бяха въведени в провеждането на наградите Оскар, бяха наложени от пандемията на коронавируса. Заради нея церемонията беше отложена с два месеца за 25 април 2021, а номинирани този път могат да бъдат и филми, дебютирали не в киносалоните, а в стрийминг платформи като „Нетфликс“.