За първи път в историята на Американската филмова академия ще бъдат приемани филми в надпреварата за „Оскар“, които нямат премиера в кино салон, съобщава „Варайъти“. Причината е глобалната пандемия от COVID-19.

По време на официална среща на ръководството на Академията е взето решение това условие временно да бъде замразено. Според правилото всеки филм, който влиза в надпреварата за Оскарите трябва задължително да има седем-дневен престой на кино екран в Лос Анджелис.

За „Оскар 2021“ обаче Академията ще приема и филми само с дигитална премиера. Това, обаче, не означава автоматично, че всеки филм, който се появи в стрийминг платформа ще може да се надпреварва за златна статуетка. За да влезе в надпреварата, филмът трябва да е имал планирана кино премиера и да е предоставен на Академията в рамките на 60 дни след пускането му онлайн.

„Академията твърдо смята, че няма по-велик начин от това да преживееш филм в кино салон. Въпреки това исторически трагичната пандемия от COVID-19 налага това временно изключение. Академията подкрепя всички свои членове и колеги в това несигурно време. Признаваме важността на тяхната работа, особено сега, когато зрителите оценяват киното повече от всякога“, пише в официалното съобщение на Филмовата академия.

Изключението ще отпадне в момента, в който кино салоните по цял свят възобновят работа.

Следващата церемония по връчването на наградите „Оскар“ ще се проведе на 28 февруари 2021 г.