Параолимпиецът Оскар Писториус бе признат за виновен за убийство по непредпазливост на приятелката си Рийва Стийнкамп (терминът в южноафриканското законодателство е „престъпна небрежност” – бел. ред.). Преди ден атлетът бе оправдан по други две по-тежки обвинения в убийство.

Наказанието за Писториус може да е затвор до 15 години или условна присъда, което потенциално би му позволило да продължи спортната си кариера, коментира британският „Гардиън”.

Произнасянето на присъдата е насрочено за 13 октомври. Дотогава Писториус остава на свобода под гаранция. Би Би Си коментира, че предвид физическото състояние на параолимпиеца, който от дете е с два ампутирани крака, съдията по делото може да не му наложи ефективна присъда.

Съдията по делото Токозил Масипа заяви вчера, че южноафриканецът без съмнение е действал незаконно, откривайки стрелба в дома си, но го оправда по по-тежките обвинения, тъй като доказателствата за тях били „чисто косвени”.

Масипа каза още, че "разумен човек" не би произвел четири изстрела по баня, както и че Писториус е действал "твърде прибързано и е използва прекомерна сила. При тези обстоятелства е ясно, че е проявил небрежност".

Защитата на атлета твърдеше, че е мислел приятелката си за крадец и затова е стрелял четири пъти по заключената врата на банята, убивайки я почти мигновено.

Оскар Писториус беше оправдан и по обвиненията в незаконно притежание на боеприпаси, но признат за виновен за стрелба в ресторант през януари 2013 година – седмици преди смъртта на Рийва Стийнкамп.

Многократен шампион в бягането на къси разстояния, Писториус застреля приятелката си навръх Свети Валентин миналата година. Двамата прекарвали вечерта заедно в дома му в Претория. В един момент манекенката отива до банята, без да се обади на атлета. Той чува шум и решава, че става дума за крадец, който се е скрил в сервизните помещения. Стреля по вратата на банята и убива Рийва, без да види, че е тя.

Последвалият процес беше белязан от редица скандали и противоречия. Обвинението разкри манията на Писториус към оръжията и стимулантите. Много от обстоятелствата около инцидента останаха в мъгла, а през цялото време на процеса Писториус плачеше и едва сдържаше емоциите си.