Oще една наша сънародничка се е разболяла с COVID-19 в Съединените щати. Ню Йорк остава епицентърът на заразата в Съединените щати - с над 45 хиляди потвърдени случаи. Сред тях се оказва и Соня Стоянова, която сега носи фамилията Александър. Губернаторът на Ню Йорк от рано подготвя населението.

„Андрю Куомо повтаряше: „80% от хората може би ще заболеят и няма начин“ и аз го приех психологически и не съм се замисляла много“, разказва Соня Александър. Ето защо когато усеща симптомите не е изненадана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Три симптома ме отведоха в болницата - недостатъчност на въздух, стягане в гърдите, болка в сърдечната област - много силна, високо кръвно и висока температура, което говори за инфекциозен процес“, спомня си Александър.

Четири дена е лежала в болницата, където казва, че е била шокирана от това, което вижда и потвърждава думите на властите в Ню Йорк, че липсват животоспасяващи консумативи и техника.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не случайно подчертах, че е най-добрата болница и никога не съм я виждала толкова неснабдена относно вентилатори - това са за дишането машини. Да ме карат да дишам и друг да диша - за 10 мин да се прекъсва, това не е било“, споделя нашата сънародница.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо и президентът Доналд Тръмп от дни са в дистанционен спор за нуждата от респиратори. Куомо казва, че федералните власти са пратили едва 4 хиляди респиратора.

„Когато ми трябват 30 хиляди? Вие изберете 26-те хиляди души, които ще умрат“, обърна се Куомо ядосано към президента.

"Аз мисля, че има голяма вероятност да не ни трябват толкова много.", отговори Тръмп.

Въпреки това в петък Тръмп използва военновременния закон за производството и де факто национализира "Дженеръл мотърс" и им нареди да започнат производството на респиратори.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът заяви, че обмисля задължителна 14 дневна карантина за Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът.