Съдът в Кентъки призна за виновен българина Росен Йосифов по обвинение за пране на милиони долари.

Според обвинението чрез борсата си за криптовалута – „RG Coins“, 53-годишният Йосифов е ръководил организация, занимаваща се с международни аукционни измами.

Делото срещу българина е продължило 2 седмици. Обвиненията към него са две – заговор за пране на пари и заговор за рекет, пише изданието „Коинтелеграф“.

За всяко от двете престъпления той може да получи до 20 години затвор и глоба в размер на 250 хиляди долара. Наказанието му ще бъде определено на 12 януари 2021 г.

В началото на миналата година САЩ поиска екстрадацията на Йосифов. Два месеца преди това - през декември 2018 г., той беше арестуван в България, а обвиненията към него бяха, че е бил съучастник на румънци в престъпна операция.

Семейството и близки на Йосифов дори излязоха на протест пред Съдебната палата, убедени в неговата невинност, и настояха той да остане в България.

Според американския съд обаче най-малко 900 американски граждани са били измамени по схемата, в която участвал българинът и съконспиратори от Румъния. Според обвинението те публикували реклами в популярни тръжни платформи като „eBay“ и „Craigslist“ за стоки с висока стойност като например несъществуващи превозни средства.

По данни на властите в САЩ измамниците са предоставяли на жертвите си фалшиви документи и фактури, включващи търговските марки на реномирани компании, за да изглеждат сделките истински, и дори са наемали кол центрове и „помощен персонал“, за да разсеят притесненията на купувачите си.

След като са получавали плащанията, Йосифов обръщал средствата в крипто активи и е превеждал приходите на офшорни перачи на пари, пише още американското издание.

Съдът установи, че той съзнателно е предоставял услуги чрез престъпния синдикат поне от септември 2015 г. до декември 2018 г. – обменяйки биткойни на стойност повече от 4,9 милиона долара за четирима други членове на организацията.

Арестите са извършени от щатските и федералните власти с помощта на Румънската национална полиция и Румънската агенция за преследване на организираната престъпност.

Йосифов е 17-ят обвиняем, осъден по делото, като трима души все още са на свобода. Повече от една дузина от обвиняемите бяха екстрадирани от Румъния.

Българинът твърди, че не е знаел за измамата на румънците.

„RG Coins“ е основана през април 2014 г. Уебсайтът е продавал хардуери и е улеснявал обмена на криптовалути за региона на Източна Европа.