Бившият македонски премиер и дългогодишен лидер на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е избягал от страната, за да не влезе в затвора заради влязла в сила присъда за злоупотреби. Новината съобщи самият политик на своята страница във „Фейсбук”.

„През последните няколко дни получих многобройни заплахи за живота си. В Будапеща съм и ще искам политическо убежище от унгарските власти. Оставам верен на каузата на Македония. Никога няма да отстъпя”, написа Груевски.

Вечерта македонските власти потвърдиха, че Груевски е успял да избяга от правосъдието.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че не знаят къде е той.

Груевски беше осъден на 2 години лишаване от свобода заради покупката на луксозна лимузина с държавни пари. Според магистратите той е оказвал натиск на държавни служители, за да се сдобие с луксозното возило.

Никола Груевски беше премиер на западната ни съседка в рамките на два мандата – от 2006 г. до 2016 г. Управлението му беше белязано от влошени отношения с всички съседни страни (в т.ч. и България) на фона на огромни разхищения за различни „антични” проекти в архитектурата и културата. ВМРО-ДПМНЕ падна от власт след месеци на протести и СРС скандали, от които стана ясно, че службите са използвани за борба с опозицията.

Паралелна държава?

Междувременно станаха ясни любопитни подробности от доклад на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване. В документа се твърди, че руски агенти, ръководени от тайни центрове в София и Белград, се опитали да създадат паралелни структури в западната ни съседка.

Самият доклад е бил изготвен преди смяната на властта в Скопие миналата година, когато на власт дойде правителството на Зоран Заев.

Москва отрича и определя твърденията като "западна пропаганда".