Осъденият за присвояване на средства и избягал във Франция бивш главен изпълнителен директор на казахстанската „БТА Банк“ Мухтар Аблязов се обяви за лидер на протестите в бившата съветска република, предаде „Ройтерс“.

„Възприемам себе си като лидер на опозицията. Всеки ден протестиращи ми се обаждат и ме питат: "Какво да правим? Ние сме тук: какво да правим?", обяви банкерът.

Той беше категоричен, че събитията в страната са резултат от вътрешни процеси и Западът няма общо с кризата, започнала като недоволство срещу цените на горивата и ескалирала заради други дълго прикривани социално-политически процеси.

През 2017 г. съдът в Алмати даде на Аблязов 20-годишна присъда заради присвояване на средства от „БТА Банк“, като според Националното бюро за борба с корупцията общият размер на щетите, нанесени от бившия банкер, надхвърля 7,5 милиарда долара.

Той обаче твърди, че присъдата е политическа и стана опозиционен активист. Неговото движение „Демократичен избор на Казахстан“ беше забранено от властите през 2018 г. Година по-късно той е сочен за една от движещите сили зад протестите в Нур Султан и Алмати по време на президентските избори.

Междувременно китайското правителство изрази подкрепата си за ръководената от Русия военна интервенция в Казахстан, целяща потушаването на антиправителствените протести, които от дни разтърсват централноазиатската държава, съобщава ДПА.

„Китай подкрепя всички усилия, които помагат на казахстанските власти да сложат край на хаоса възможно най-скоро", заяви говорителят на външното министерство Ван Вънбин, като добави, че Китай категорично се противопоставя на външните сили, които умишлено създават социални вълнения, за да предизвикат насилие.

По-ранната позиция на Пекин беше, че случващото се в бившата съветска република е вътрешен за нея въпрос.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!