Унизителен протоколен гаф се разигра на срещата между турския президент Реджеп Ердоган и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На среща между Урсула фон дер Лайен, Ердоган и Шарл Мишел турският президент отказа да седне до нея като равна по ранг.

Служителите на Ердоган бяха предвидили единствено две кресла, на които – след кратък момент за снимки – седнаха Ердоган и Шарл Мишел. Видимо обърканата и раздразнена Урсула фон дер Лайен се настани на близкия диван.

Срещу нея като равен седна външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. По протокол Фон дер Лайен и Ердоган са еднакви по ранг.

Наблюдатели коментират, че създалата се ситуация е допълнителен щрих към решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция. Срещата между лидерите беше именно за обсъждане на правата на жените.

Държанието на Ердоган предизвика редица коментари от високопоставени лица в Европейската комисия и институции.

„Какво дипломатическо фиаско!“, написа Виолета Бълк, бивш комисар на ЕС.

Нито Фон дер Лайен, нито Мишел коментираха протоколния гаф по време на пресконференцията след срещата.

„Изключително съм притеснена, че Турция се оттегля от Истанбулската конвенция. Тя цели да защити деца и жени от насилие“, каза Урсула фон дер Лайен в изявлението си.

Официалните видеоклипове, публикувани от турската власт след срещата, спестяват този унизителен протоколен гаф, като клиповете свършват до момента преди официалните лица да заемат позициите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!