Оператор на Анадолската агенция бе убит в Газа при израелски въздушни удари. Той е работил на свободна практика и е бил поразен, докато снима репортаж, съобщи агенцията.

Монтасер ас-Сауаф е загинал заедно с брат си и други членове на семейството си по време на израелските атаки в южната част на Газа, които бяха възобновени след едноседмично прекъсване.

Операторът е бил в тежко състояние и е загубил много кръв. Трябвало е да чака линейка половин час. Заради нестандартните условия и липсата на консумативи, лекарите не са успели да го спасят, казва братовчед му. 

Генералният директор на Анадолската агенция Сердар Карагьоз изрази съболезнования в изявление. Той осъди и факта, че до момента 71 журналисти са били убити при израелски удари срещу Газа, пише агенцията.

„От името на всички наши колеги, които загубиха живота си при нападенията на израелското правителство в Газа, включително и на външния сътрудник на нашата агенция Монтазер Ал-Саваф, ще продължим борбата си за това отговорните за тези нападения да бъдат подведени под отговорност съгласно международното право“, написа той.

„Днес бомбите, изстреляни от израелското правителство срещу Палестина, падат не само върху палестинските деца, болници, училища, джамии и църкви, но и върху западните ценности, международното право, човешките права и всичко, което символизира доброто", допълни Карагьоз.

Въпреки международните призиви за прекратяване на огъня, израелската армия обяви в петък сутринта, че е възобновила атаките в Ивицата Газа. Така примирието, което беше в сила една седмица, приключи.

Повече от 15 000 палестинци, предимно деца и жени, бяха убити при израелски нападения от 7 октомври насам. По официални данни около 1200 израелци също са били убити при атаките на терористичната групировка „Хамас".

Всичко по темата следете в онлайн репортажа: