Затоплянето и въглеродните емисии увеличават опасността от конфликти, гладуване, наводнения и миграция на населението през сегашното столетие. Това се казва в заключението на експерти от ООН в техен доклад, предаде АФП от японския град Йокохама.

В анализа се посочва, че ако бъдат оставени извън контрол, емисиите от газ, предизвикващи парниковия ефект, може да струват трилиони долари като щети на собствеността и екосистемите, но също и като разходи за справяне с климатичните проблеми. Освен това експертите са на мнение, че отражението на климатичните промени ще повиши разходите за справяне с тях и напрежението ще се увеличава успоредно с повишаването на температурите на земята.

В резюмето на документа се казва още, че „увеличаването на затоплянето увеличава вероятността от извънредни и необратими резултати” и е ясно предупреждение към политиците.

Докладът е дело на Международния панел за климатични промени (IPCC), създаден през 1988 г., за да осигурява неутрално и основаващо се на науката ръководство на правителствата. Предишният доклад стана публично достояние през 2007 г. и предизвика вълна от политически действия. Но консенсус между развиващите се и развитите страни в света не се появи. Големите замърсители като Китай настояват, че богатите и развитите страни трябва да водят усилията в тази посока и твърдят, че те не могат да жертват икономическия си растеж.

Битки за природни ресурси като вода и енергия, глад и извънредно лошо време ще създават една амалгама, която ще дестабилизира света доста повече, твърдят авторите на документа, финализиран през миналата седмица в Йокохама. Изводите на експертите доста се различават от тези в предишния подобен доклад, огласен преди седем години, заяви един от водещите автори на документа Крис Фийлд от институцията Карнеги в Калифорния.

През изминалите 7 г. проучванията на социалните науки откриха повече връзки между климата и конфликта, твърдят авторите на документа.

В свой доклад от март Пентагонът сумира резултатите от свое четиригодишно стратегическо проучване. В него промяната в климата е определена като "коефициент на заплахата", който е придружаван от бедност, политическа нестабилност и социално напрежение по целия свят.