Турски боен безпилотен летателен апарат автономно е взел решение да проследи и порази човек на територията на Либия, съобщава „Бизнес Инсайдър“. Това е първи подобен случай, в който машина атакува хора без да е била необходима команда от оператор.

Инцидентът е от март 2020 г. по време на гражданската война в страната. Квадрокоптер KARGU-2 е ликвидирал боец от силите на маршал Халифа Хафтар при опита на войника да се скрие, става ясно от анализ на ООН, посветен на ситуацията в страната.

Дронът е зареден с експлозив и може да бъде насочен от земята към цел, която при експлозията бива поразена с множество осколки. Според авторите на доклада, в случая има надграждане на възможностите на безпилотника, който вече сам взема решения как да действа на бойното поле.

„Бизнес Инсайдър“ цитира военния експерт Джак Уотлинг, според когото случилото се е важен повод за обсъждане на евентуална регулация на автономните оръжия. „Колко ефективна е системата за разпознаване на обекти? Колко често тя взема грешно решение?“, пита той.

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ се обяви за забрана на разработката, производството и употребата на „роботи убийци“.