Атака с дрон бе извършена рано тази сутрин в Ирак срещу военновъздушната база „Айн ал Асад“, където има американски войници, предаде „Асошиейтед прес“, като се позова на иракските въоръжени сили и на оглавяваната от САЩ коалиция.

Нападението е четвъртото в страната за по-малко от седмица. При удара са нанесени незначителни материални щети и няма пострадали.

САЩ обвиниха свързани с Иран милиции за предишни атаки в Ирак срещу свои интереси в Багдад или военни бази с американски войници. Повечето от тези нападения бяха извършени с ракети, а малка част от тях и с дронове.

Ирак често става сцена на подобни атаки, след като миналата година при удар с безпилотен самолет, насочен от САЩ, беше убит иранският генерал Касем Солеймани близо до летището в Багдад. При нападението беше убит и лидерът на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис.

Ударът предизвика гнева на предимно шиитските иракски законодатели и накара парламента да приеме необвързваща резолюция за оказване на натиск върху иракското правителство да изгони чуждестранните войски от страната, отбелязва Ей Би Си.

Администрацията на Байдън възобнови стратегическите разговори с Багдад, започнати при президента Доналд Тръмп, в които централна точка на обсъждане е бъдещето на американското военно присъствие в Ирак.